Sebelum mula bekerja, ketahui dulu hak korang sebagai pekerja ‘retail’. Know your rights!

Kebanyakan generasi muda kini bekerja di kedai ‘retail’ sebagai kerja part-time mereka untuk mencari sumber pendapatan sementara mencari kerja tetap. Ianya kerana kelayakan yang diperlukan untuk menjadi pekerja ‘retail’ tidak memerlukan pengalaman dan kelulusan akademik yang tinggi.

Sumber : Google

Akan tetapi kebanyakan daripada mereka tidak tahu hak mereka sebagai pekerja ‘retail’ dan menyebabkan sesetengah pihak mengambil kesempatan terhadap mereka.

Jika korang bekerja dalam industri ini, ketahui 3 hak korang sebagai pekerja retail:

1. Majikan tidak boleh tolak gaji sekiranya kes kecurian berlaku

Sebagai contoh yang sering berlaku ialah gaji pekerja ditolak jika terdapat barang yang hilang di kedai. Jika hal sedemikian berlaku, korang boleh bagi tahu kepada majikan korang yang mereka tidak mempunyai hak untuk memotong gaji korang untuk menampung kerugian barang yang hilang tersebut.

Majikan hanya berhak untuk melakukan siasatan dan jika pekerja didapati bersalah maka majikan boleh menurunkan pangkat, pecat atau mengenakan denda kepada pekerja tersebut dan ianya tidak memberi sebarang kesan kepada gaji pekerja tersebut.

Majikan yang melakukan potongan gaji atas sebab kehilangan barang di kedai telah melanggar Seksyen 24 dan boleh dikenakan denda sebanyak RM10,000 atas setiap kesalahan.

Sumber : Google

2. Hak mempunyai kontrak bertulis

Korang berhak untuk mempunyai kontrak bertulis daripada majikan sekiranya korang bekerja lebih dari sebulan. Korang perlu pastikan yang kontrak tersebut mengandungi perkara-perkara yang penting seperti berikut:

  • Kontrak korang di bawah siapa?
  • Apakah skop kerja, gaji dan manfaat yang korang akan dapat?
  • Status kerja dan adakah korang terikat dalam sebarang exclusive relationship?
  • Bagaimanakah status kerja korang boleh ditamatkan?
  • Apa yang korang akan dapat apabila berhenti kerja?
  • Adakah masih ada sebarang tugas perlu dilakukan selepas berhenti kerja?

Jika salah satu perkara tersebut tidak tersenarai di dalam kontrak, korang berhak untuk meminta majikan korang menyenaraikan perkara tersebut di dalam kontrak.

Sumber : Google

3. Hak berehat selama 30 minit untuk setiap 5 jam bekerja

Selain daripada itu, korang juga berhak untuk berehat sekurang-kurang nya selama 30 minit untuk setiap 5 jam bekerja berturut-turut.

Jika hak korang dicabuli oleh majikan korang, korang boleh buat laporan kepada Jabatan Buruh untuk diambil tindakan.

Sumber : Google

Jika korang nak buat laporan korang boleh memfailkan aduan dengan menghantar surat rasmi kepada Jabatan Buruh yang berdekatan, e-mel ke [email protected], korang juga boleh pergi pejabat Jabatan Tenaga Kerja tempatan terdekat atau hubungi 03-8000 8000.

Pernah terjadi satu kes di mana 7 orang pekerja pembersihan di Politeknik Ungku Omar, Ipoh, Perak, menang dalam kes tuntutan untuk tunggakan gaji daripada bekas majikan mereka.

Pekerja-pekerja pembersihan di Politeknik Ungku Omar. Kredit: sosialis.net

Kongsikan kepada kami pengalaman korang bekerja sebagai pekerja ‘retail’ dan pernah tak korang mengalami situasi-situasi seperti diatas.

Like Facebook dan follow Twitter SukaSukaMY dan temui segala cerita mesti kongsi sekarang!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here